Boot cs Advocaten » Rechtsgebieden » Burenrecht

Burenrecht

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’ zo luidt het spreekwoord. En niet voor niets. Het is fijn een beroep te kunnen doen op mensen in de buurt, als iemand een boodschapje kan doen voor de zieke buurvrouw, even op de kinderen kan letten, een momentje vrij kan maken om een zware kast te sjouwen, die bereid is een pakketje aan te nemen van de postbode. De buren zijn altijd dichtbij.

Burenruzie

Omgekeerd is er niets zo vervelend als een slechte verhouding met de (directe) buren. Onenigheid over het snoeien van de heg, harde muziek laat in de avond, overhangende takken, het gebruik van een gezamenlijk pad (dat misschien wel een buurweg is) of een erfdienstbaarheid (zoals een recht van overpad). Vaak begint het met een kleinigheid, maar een burenruzie kan hoog oplopen. En je buren kun je niet ontlopen.

Oplossen

Het is van belang een conflict met de buren in een vroeg stadium aan te pakken. Als een kop koffie niet meer helpt, kan de hulp worden ingeschakeld van buurtbemiddeling. In de gemeenten De Bilt, Zeist en Utrecht is buurtbemiddeling mogelijk. Helaas zijn er ook geschillen die ook daarmee niet kunnen worden opgelost. Als advocaat kunnen wij u dan informeren over uw juridische positie en u bijstaan. Ook wij zullen eerst contact opnemen met uw buren en proberen in goed overleg tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan kan met u worden besproken of het zinvol is de zaak voor te leggen aan de rechter. Bedenk dan wel dat een uitspraak van de rechter weliswaar een einde kan maken aan het onderwerp van geschil, maar dat daarmee nog niet de verhouding met uw buren is hersteld. Als beide partijen hiervoor openstaan, kan de rechter hen ook doorverwijzen naar een mediator. Het voordeel van mediation is dat ook het onderliggende probleem kan worden aangepakt.

Woont u in De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Maartensdijk, Den Dolder,  Zeist of Utrecht en heeft u een conflict met uw buren, neem dan contact op met ons kantoor. Vanzelfsprekend staan wij ook cliënten bij uit andere gemeenten.

Elke dinsdagmiddag van 17.00 u. – 18.00 u. inloopspreekuur. Contact opnemen