Boot cs Advocaten » Blog » Social mediaclausule

Social mediaclausule

Geplaatst op 10-10-2014 door: Deborah van Rootselaar

Toekomstige (ex)partners en samenwonende stellen kunnen sinds 25 september 2014 juridisch vastleggen dat zij elkaar niet mogen zwart maken via social media nadat de relatie is beëindigd.

Reputatieschade

De vereniging Netwerk Notarissen heeft een boeteclausule opgesteld die (ex)partners in hun huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten en echtscheidings­convenanten kunnen laten opnemen. Het idee achter de social mediaclausule is dat ex-partners niet met modder gaan gooien nadat de liefde is bekoeld. Vanwege het gebruik van social media zoals Facebook en Twitter wordt de kans op reputatieschade na een echtscheiding steeds groter. Met je partner deel je immers allerlei zaken die je liever niet terugleest op het internet. Het komt echter steeds vaker voor dat dergelijke privézaken worden gepubliceerd door een ex-partner. Dit kan gevolgen hebben op het leven van de andere partner, zowel privé als zakelijk. Een werkgever of zakelijke relatie bevindt zich immers ook steeds meer op social media.

Om dergelijke reputatieschade te voorkomen kan het verstandig zijn dat (ex)partners hierover afspraken maken en die vastleggen in een akte of convenant. Het is ook mogelijk om reeds bestaande huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontracten hieromtrent aan te passen. Door het opnemen van de social mediaclausule verplichten (ex)partners zich tegenover elkaar te onthouden van moddergooien in social media.

Boeteclausule

social-media-clausuleAls een wraakzuchtige ex-partner toch naaktfoto’s verspreidt, haatmails verstuurt of scheldpartijen online zet, moet hij of zij de overeengekomen boete betalen die is opgenomen in het convenant, totdat alles van het internet is verwijderd. De (ex)partners spreken zelf de hoogte van de boete af. Als de boete niet wordt betaald kan de andere partner hem of haar voor de rechter dagen.

De vereniging Netwerk Notarissen hoopt hiermee het moddergooien en het publiceren van naaktfoto’s te beperken. Boot cs Advocaten vindt dit een goed initiatief en denkt dat de clausule daadwerkelijk kan bijdragen aan het beperken van reputatieschade. Hopelijk wordt social media hierdoor niet meer misbruikt voor het uitvechten van privézaken.

Indien u ook geïnteresseerd bent in het laten opnemen van een boeteclausule of vragen heeft naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact opnemen met mr. D.A. van Rootselaar op d.a.vanrootselaar@bootcs.nl of 030-2200310.

Elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 inloopspreekuur. Contact opnemen